Sysmän kunnan kaavoitustoimikunta kuuli tuulivoiman mahdollisuuksista kunnassa

07.09.2023 14:55

Kategoria: Asuminen ja ympäristö

Tiedote 7.9.2023 – ABO Wind Oy

Tuulivoimaa suunnitteleva ja rakentava ABO Wind Oy on kartoittanut Sysmän Karilanmaan alueen mahdollisuuksia tuulivoimalle. ABO Windin projektijohtaja Jenni Kylmäaho esitteli yrityksen toimintaa ja Karilanmaan alueesta tehtyjä alustavia selvityksiä Sysmän kunnan kaavoitustoimikunnan kokouksessa 6.9.2023. Karilanmaan alue sijaitsee Riihilahden ja Kalkkisten kylistä noin 1,5 kilometrin pohjoiseen ja noin 11 kilometriä Sysmän keskustataajamasta etelään. Kokonaisuudessaan Karilanmaan selvitysalue käsittää noin 960 hehtaaria ja se sijoittuisi osittain myös Asikkalan kunnan alueelle. ”Tuulivoima-ala kiinnostaa nyt kunnissa, kun huoltosuhde heikkenee ja väestö ikääntyy. Tuulivoiman tuomat verotulot ovat esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttaneet kuntatalouteen myönteisesti.” Kylmäaho sanoo.

 

Päijät-Häme on kiinnostava alue tuulivoimatoimijalle

Eteläisessä Suomessa tuulivoimarakentamiseen on hyvin rajatusti sopivia paikkoja, mutta Sysmän Karilanmaa on ABO Windin tekemien esiselvitysten perusteella hyvä paikka tuulivoimalle. Alustavan selvityksen mukaan Karilanmaalla olisi mahdollista sijoittaa jopa 18 tuulivoimalaa.

”Päijät-Häme on meille tärkeä fokusalue, ja meillä on hankkeita käynnissä Iitissä, Padasjoella ja Orimattilassa. Sähköntuotannon alueellisen hajauttamisen sekä siirtoverkkoyhteyksien näkökulmasta olisi tärkeää saada tuulivoimaa myös eteläiseen Suomeen”, Jenni Kylmäaho kertoo.  

Kylmäaho korostaa, että kyse on tässä vaiheessa esiselvitystyöstä ja keskusteluista maanomistajien kanssa. Tuulivoimahankkeen suunnitteluun voidaan siirtyä vasta, kun sekä kunta että riittävä määrä maanomistajia on sitoutunut hankkeen edistämiseen.

ABO Wind on suunnitellut ja rakentanut tuulivoimaa Suomessa vuodesta 2013 ja on Suomen suurin maatuulivoiman hankekehittäjä. Yhtiö on rakentanut pian 11 tuulivoimapuistoa ja tällä hetkellä käynnissä on yli 20 hanketta. ABO Windillä työskentelee Suomessa reilu 50 henkilöä ja yritys suunnittelee ja toteuttaa uusiutuvan energian hankkeita sopivan alueen löytämisestä rakentamiseen asti.

Projektijohtaja Jenni Kylmäaho vastaa mielellään kysymyksiin Karilanmaan alueen hankkeesta.

 

Lisätiedot:

Jenni Kylmäaho, Projektijohtaja, ABO Wind Oy

Puh. 050 382 3012

jenni.kylmaaho@abo-wind.fi

www.abo-wind.fi