Sysmän kunnan tiedote koronavirusepidemian vuoksi ajalle 24.3. – 13.4.2020

24.03.2020 12:01

Kategoria:

Toimintaohje koronavirusepäilyssä

Jos olet perusterve ja sinulla on lievät hengitystieinfektion oireet, voit hoitaa oireitasi kotikonstein. Flunssaoireisena on tärkeää pysytellä kotona. On syytä yskiä, aivastaa, niistää ja pestä käsiä oikein, jotta tauti ei pääse leviämään.

Jos oireiden kanssa ei enää pärjää kotihoidossa, tai kärsii keuhkosairaudesta, käyttää elimistön puolustusmekanismeja heikentävää lääkitystä tai on raskaana, voi mihin kellonaikaan tahansa soittaa päivystysapuun 116 117. Ethän soita numeroon turhaan – näin varmistat, että kriittisimmin avun tarpeessa olevat pääsevät hoitoon.

Älä tule paikalle tartuttamaan toisia. Saat puhelimessa ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Lieväoireisena ei tarvitse soittaa, vaan tulee jäädä kotiin. Älä käy apteekissa äläkä kaupassa, jos olet oireinen.

Puhelinnumerot

Kaikkina aikoina hengitystieinfektiot, ohje yllä, päivystysapu: 116 117

Sysmän sote-keskus arkisin klo 8-16, muu hoidon tarve: 044 494 2585

Jos tarvitset kiireellistä apua, soita 112. Palo- ja pelastustoimi, ensihoito sekä poliisi toimivat normaalisti.

Ostosapu: 044 713 4589.

Toiminnan muutokset

Sysmän sote-keskuksessa on priorisoitu toimintaa koronavirus-epidemian johdosta. Tarkoituksena on turvata kiireellinen hoito, joten kiireettömien aikojen varaaminen on keskeytetty.

Suun terveydenhuollon kaikki kiireetön vastaanottotoiminta perutaan toistaiseksi. Hammashoitola on asiakkaisiin yhteydessä, mutta suosittelemme myös kuntalaisia itse perumaan aikansa. Sysmän hammashoitolan ajanvarausnumero 044 494 2569 on toiminnassa ma-to klo 8-15 ja pe 8-14. Olethan yhteydessä vain puhelimitse, ei asiointia sote-keskuksessa. Hammaslääkäri ottaa vastaan kaikki tulevat puhelut ja vastaa hoidon tarpeen sekä kiireellisyyden arviosta. Kiireellinen hoito turvataan myös tässä poikkeustilanteessa.

Neuvolatoiminta on toistaiseksi ennallaan, peruthan kuitenkin aikasi, jos sinulla tai lapsellasi on vähäisiäkään flunssanoireita. Neuvolan puhelinaika arkisin klo:8-9, numero 044 494 2570.

Vierailut vuodeosastolla, hoivakoti Attendo Kaislassa sekä ryhmäkodissa ovat kiellettyjä.

Sysmän kunta on keskeyttänyt maan hallituksen määrittelemät palvelut: kirjasto, uimahalli, kuntosali, toimintakeskus, järjestötalo, Olavin toimintakeskus (Päijänne Areena ja nuorisotilat), iäkkäiden päivätoiminta ja palveluohjaus. Näin suojaamme riskiryhmään kuuluvia mahdollisilta tartunnoilta.

Varhaiskasvatus jatkaa toimintaansa normaalisti. Kuitenkin ne huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, suositellaan tekevän niin.

Lähiopetus Nuoramoisten koulussa luokilla 4-6 ja Sysmän Yhtenäiskoulun luokilla 4-9 ja lukiossa on keskeytetty.

Hallituksen uuden linjauksen 20.3.2020 mukaisesti kaikki peruskoulun 1-3 luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta omassa koulussaan. Lähiopetusta ei enää rajata niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lapsi voisi jäädä kotiin, jos siihen on mahdollisuus. Myös erityisen tuen oppilaille järjestetään tarvittaessa opetus koululla.

Koulut järjestävät etäopetuksen Wilman ja Peda.netin avulla. Etäopetuksesta tiedotetaan tarkemmin Wilman kautta.

Koululaiskuljetuksia ja kunnan järjestämää kutsutaksiliikennettä ei ajeta toistaiseksi.

Kunnanvirasto on suljettu asiakkailta. Asiointipiste on avoinna 9 – 15, mutta sisään pääsee ainoastaan summeria soittamalla. Asiointi suositellaan hoidettavan pääasiassa puhelimitse ja sähköpostilla. Kunnanviraston asiointipisteen yhteydessä on asiakaskäytössä oleva tietokone viranomaisasiointia varten.

Sysmän kunnan jätehuollosta vastaa Päijät-Hämeen jätehuolto. Ennen jätteiden tuomista kierrätyspisteeseen on hyvä tarkistaa verkkosivuilta www.phj.fi viimeisimmät ohjeistukset poikkeustilanteen vuoksi.

Yleisiä ohjeita epidemian hallintaan

Hallituksen ohjeen mukaisesti yli 70-vuotiaita velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös vaikeasti sydän- tai keuhkosairaat, munuais- ja maksasairaat, diabeetikot joilla on elinvaurio, ja henkilöt joilla immuunijärjestelmä on heikentynyt sairauden tai lääkityksen vuoksi kuuluvat riskiryhmään, ja heitä suositellaan välttämään turhia kontakteja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt kieltää toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä. Etätöitä tulee tehdä mahdollisuuksien mukaan.

Älä mene flunssaoireisena töihin, kouluun tai päiväkotiin. Älä vie sairaita lapsia isovanhemmille hoitoon. Noudata hyvää käsihygieniaa.

Sysmän kunta suosittelee työnantajia myöntämään luvan hengitystieinfektio-oireiselle työntekijälle sekä lapsen huoltajalle olla poissa töistä omalla ilmoituksella 7 päivän ajan ettei sairauslomatodistusten hakijat kuormittaisi terveyskeskusta.

Tainionvirran seurakunta tarjoaa hengellistä ja henkistä tukea:
Satu Saari, Diakonissa p.050 478 4958
Pekka Kuuppo, Diakoni p. 050 592 0062 (parilliset viikot)
Maarit Manninen, nuorisotyönohjaaja p. 050 592 0064
Susanna Helin, Lastenohjaaja p.050 511 6939
Petri Virkkunen, Kappalainen p.050 592 0061
Jeremias Sankari, Kirkkoherra p. 050 595 6950

Lisätietoa

Tiedotteita päivitetään kunnan kotisivuilla www.sysma.fi

Valtakunnallinen neuvontanumero 24/7: 029 553 5535

Lisää tietoja osoitteesta www.thl.fi ja www.phhyky.fi

Maatalousyrittäjien lomituspalveluihin ohjeistusta poikkeustilanteeseen antaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos www.mela.fi ja lisäksi paikallisyksikkö tiedottaa suoraan asiakkaille ja henkilöstölle.

Sysmän kunta 24.3.2020

Pidä turvaväli