Sysmän paikallisvaluutan käyttö yhdistyksissä ja tiekunnissa

23.05.2018 13:10

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Suomen ensimmäinen digitaalinen paikallisvaluutta sysmä otettiin käyttöön 7.3.2018. Kyseessä on innovatiivinen kokeiluhanke. Järjestelmää on parannettu kokeilujen ja palautteen perusteella. Järjestelmä on turvallinen ja varma. Jokainen transaktio voidaan todentaa järjestelmästä, myös ongelmatilanteissa.

Avustukset maksetaan vuonna 2018 sysminä. Vuoden 2019 osalta päätös tehdään myöhemmin, kuten päätös paikallisrahakokeilun jatkosta. Sysmien vastaanottaminen edellyttää rekisteröitymistä www.sysmaraha.fi / yrittäjille / yritysrekisteröinti. Tämä perustaa ns. yrittäjätilin, jota käyttävät myös yhdistykset ja tiekunnat. Tiekunnilla ei ole Y-tunnusta, jota pyydetään rekisteröitymisen yhteydessä. Tällöin tähän kohtaan kirjoitetaan numerosarja 1234567-8. Yritysten ja yhdistysten Sysmässä kirjoilla olo selvitetään ytj.fi palvelun kautta Y-tunnuksella. Tiekuntien osalta todennus tapahtuu muuten.

Avustus maksetaan vaihtokurssin + 5 % mukaisena eli esim. 1 000 € avustuksesta saa 1 050 sysmää. Sysmillä maksettaessa hyötyy 5 % euroihin verrattuna. Mitä suuremman osan avustuksesta käyttää sysminä, sitä enemmän hyötyy. Mikäli kaikkia sysmiä ei voi käyttää, loput voi vaihtaa takaisin euroiksi kirjautumalla yhdistyksen / tiekunnan sysmätilille ja valitsemalla tilin tiedot / pyydä tilitystä. Vaihtokurssi on tällöin 0,95 + 2 € vaihtopalkkio. Tilitys-ominaisuus avautuu lähipäivinä.

Sysmätili ei ole virallinen pankkitili. Sen avaamiseen ei tarvita yhteisön kokouksen päätöstä. Sysmätili on linkitetty rekisteröitymisen yhteydessä yhdistyksen tai tiekunnan viralliseen pankkitiliin. Täten sysmätili on virallisen pankkitilin ns. alatili vaihtoehtoisella maksutavalla (sysmät), jotka voi koska tahansa halutessaan muuttaa euroiksi. Sysmätililtä saa excel-tiliotteen haluamilleen päiville kirjanpitoa varten. Kaikki tilitapahtumat näkyvät reaaliajassa. Järjestelmä on helppo ja nopea käyttää kun pääsee jyvälle.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Juri Nieminen, 044 978 4124, juri.nieminen@kuntavelho.fi

Sysmän kuponkieuro ja pienyrittäjien verkosto hanketta rahoittaa Päijät-Hämeen liitto ja Sysmän kunta.

Wellamo
Päijät-Hämeen liitto Sysmän kunta

Taajaman ilmakuva