Tainionvirta

Tasaisesti virtaava ja luonnonkaunis Tainionvirta yhdistää Päijänteen ja sen itäpuolella sijaitsevat järvialueet. Tainionvirta toimi todennäköisesti jo reilut tuhat vuotta sitten tärkeänä kulkuväylänä ja mahdollisti alueen kehittymisen.  Jokea ylävirtaan kulkivat silloin kauppiaat, sotilaat ja tutkimusmatkailijat ja alavirran suuntaan toivat metsästäjät turkiksia ja metsäkansa tervaa Sysmän markkinoille. Kalastus oli varmasti silloinkin tärkeää ja Päijänteen lohi oli arvossa. Maatalouden kehittyessä otettiin vesivoima käyttöön Tainionvirran lukuisissa myllyissä ja metsätalouden kehittyessä tuli uitto mukaan kuvioon. Tainionvirran läheisyyteen on kehittynyt arvokas kulttuurimaisema, lukuisine kartanoineen. Vuosisatojen kehityksen tuloksena on Tainionvirran alue kehittynyt ainutlaatuiseksi kulttuurin ja luonnonläheisyyden yhdistelmäksi.  
Tainionvirran reitti Hartolasta Sysmän Päijänteeseen on 43 km, josta 24 km on jokiosuutta. Matkan varrella on 5 koskea, joten pääset näkemään "valkoistakin" vettä. Tainionvirta on suosittu kalastusjoki ja tyypillisimmät kalat ovat harjus ja taimen, joiden esiintyvyydestä pidetään huoli istutuksin. Kalastuksen lisäksi Tainionvirta on mitä mainion melontaretkeilyjoki. Tottunut meloja meloo päivässä koko pätkän, mutta nautinnollisesti lipuen ja luontoa tarkkaillen ja nautiskellen saa siihen menemään parikin päivää.

Kesän 2018 kunnostetaan Tainionvirran Sysmän puolen Haavistonniemen laavu, tehdään laavuun kunnon lattia, uusi tulipaikka.  Vessa ja puuvarasto kunnostetaan asianmukaisiksi ja laituri uusitaan.  Sankka kaislikko niitetään.

Samoin Virtaan kylällä kunnostetaan Kanoottimaja, tehdään laavuun lattia, uusi tulipaikka, sekä kunnostetaan vessa ja puuvarasto.  Rakennetaan uusi kanoottilaituri.

Tainionvirran melontareitti